štvrtok 26. júna 2014

Kami Garciová & Margaret Stohlová- Nádherné bytosti ( Recenzia )

 Koniec prázdnin je tu, v poslednej dobe nič nestíham a zajtra poobede odchádzam už po druhý krát do talianska na International youth festival in Ferriere so Základnou umeleckou školou . Tiež by som bola rada ak by ste mi poradili akú knihu si mám so sebou vziať, lebo na dva týždne mi jedna nevydrží. No a k článku, po dlhom čase som opäť napísala knižnú recenziu , dnes na knihu Nádherné bytosti čo je myslím kniha ktorú veľa ľudí nemajú radi, tak si prečítajte čo si myslím ja .


Originálny názov: Beautiful Creatures
Autor : Kami Garciová a Margaret Stohlová
Diel : prvý
Séria : Kniha prekliatych zaklínačov
Žáner : young-adult fantasy
Väzba : pevná s prebalom
Počet strán: 384 strán
Jazyk: slovenský jazyk

Anotácia : Na Jacksonovej strednej škole v Gatline sa zastavil čas. Mestečko žije spomienkami na zlatý vek otrokárskeho Juhu. Všetko nasvedčuje, že druhý ročník prinesie Ethanovi Watovi len ďalšie sklamania a nudu. Ani doma to nemá ružové. Nedávno mu zomrela mama, otec sa uzavrel pred svetom a z pracovne vychádza len na raňajky a zásadne v pyžame. Ethan je rozhodnutý zmiznúť z tohto Bohom zabudnutého kraja hneď, ako to bude čo len trocha možné. No zrazu sa odvšadiaľ začne ozývať neznáma pieseň, sny takmer nerozoznateľné od skutočnosti sa vracajú čoraz častejšie a krásne čiernovlasé dievča z týchto snov sa jedného dňa objaví priamo pred bránou gatlinskej strednej školy


" Temnota nevyženie temnotu,
to dokáže iba svetlo.
Nenávisť nevyženie nenávisť,
do dokáže iba láska. "

Martin Luther King, Jr.  


Môj názor : Príbeh mladého chlapca z malého mestečka , ktorý len pred nedávnom stratil v živote niekoho veľmi dôležitého - svoju mamu. Jeho otec sa teraz schováva u seba v pracovni a chodí stále v pyžame. Ethan má ešte ale Ammu- ich domácu , ktorá je už ako rodina a najlepšieho kamaráta Linka. Aj tak chce ale z mesta odísť . V škole je nuda, otravné dievčatá, všetko je stále rovnaké a aj počasie vždy na nič, až kým nestretne dievča , nové dievča v meste , vnučku obávaného obyvateľa mesta, ktorý nevychádza z domu . Ako jedinému nebude pripadať divná a tak raz keď pôjde domov a skoro ju zrazí autom, ju odvezie domov k tomu obávanému zaklínačovi.



Knižku som dostala od jednej blogerky ( ktorej blog už bohužiaľ neviem nájsť ) , za pomoc na blogu , za čo jej veľmi ďakujem. Pravdupovediac som prv videla film a po knižke som už aký taký čas pokukovala v kníhkupectve , no vždy ju porazila iná kniha. Ešte než som ju začala čítať som videla kopu recenzie kde ľudia písali že sa im nepáčila. Nastali vtedy menšie obavy ako knihe padne mne . Mňa zaujala. Páčilo sa mi snáď všetko. Ethan má skvelé hlášky, vtipné vety sú snáď všade a príjemne oživili dej.



Ak by som mala knihu porovnávať s filmom tak by ste tu sedeli strašne dlho, nakoľko film sa líši od knihy tak ako zemiak od jahody. Je to niečo úplne iné, nájdete tam pár spoločných častí ( zo začiatku celkom dosť ) no potom sa to stráca a dostávame sa do úplne iného príbehu ( i keď no, v podstate sa to držalo deja ) . Autorky knihy vás ale vezmú do sveta plného čarov, minulosti, ťažkých chvíľ, hlúpych stredoškoláčok, ktoré vás ohovárajú, do malého mestečka ,ktoré je mne veľmi blízke ale hlavne do sveta nekonečnej lásky , ktorá prekoná všetky prekážky .



" Nikdy som ťa nemiloval viac, ako práve v tejto sekunde a nikdy ťa nebudem milovať menej ako práve v tejto sekunde. "



Veľa ľudí o knihe hovorilo , že je nudná. Miestami bola , nebudem klamať, ale vynhrádza to veľa momentov a myšlienok , ktoré si budem stále pamätať . Páči sa mi Ethanov spôsob myslenia. Nie je to najdokonalejší knižný chalan no už pri prvých stranách som si ho obľúbila. Lena je výnimočné dievča , a to nie len preto že je zaklínačka. Dievča s retiazkou na krku nie takou akú nosia dnešné dievčatá , s retiazkou plnou spomienok. Dievča v dlhých sukniach a veľkých svetroch. Dievča ktoré zbiera básne a konečne našlo domov i keď ju to stálo veľa sily a strát.

Knihu môžem opísať ako romantický príbeh obyčajného človeka a nadprirodzeného dievčaťa, ale to by bolo až príliš veľké klišé .Je to krásny príbeh lásky, trpezlivosti a obety. 




Moje Hodnotenie : 3,5 hviezdičky / 5 




streda 11. júna 2014

Na vine sú hviezdy - FILMOVÁ RECENZIA

Včera som sa na poslednú chvíľu úplne neplánovane rozhodla s kamarátkami odísť z tohto blbého predkoncoročného obdobia stresu a vybrali sme sa do kina práve na Na vine sú hviezdy. Tentokát som si povedal ,že už neviberiem miesta v druhom rade rovno pred nejakou tyčkou tak sme tam chvíľu síce stáli a vyberali no nakoniec sme boli spokojné. Tak sme s veľkým pocornom, jednom kolou , štyrmi slamkami a veľkými očakávanie sadli do sedadiel nášho malého kina .


nedeľa 8. júna 2014

The Opposties books TAG

Mám tu opäť ďalší TAG, až sa bojím , že vás to aj nudí. Ja mám TAGy rada, rada ich čítam, rada píšem. Minule som našla tento a ohromne sa mi zapáčil tak ( je od Katy ) som ho napísala aj ja , nejakú chvíľu som ho písala a nie a nie ho publikovať . No  a keď je už konečne tak pekne vonku dopísala som ho  a teraz môžem isť von čítať knihu . Snáď sa zabavíte :)



Prvá a posledná kúpená kniha

Dosť tápam keď rozmýšľam , ktorá kniha bola "tá prvá kúpená". Často krát som dostával knihy na narodeniny a myslím, že kniha ktorú som si ja kúpila ako prvú boli Osmijankove rozprávky . Posledná kniha , ktorú som kupovala je kniha Zber kostí. 
Prečítaná ešte nie je, vlastne ani doma ju nemám nakoľko som si ju objednala len včera tak už len čakám kedy ju budem držať v rukách  





Lacná a drahá kniha

Hmm lacná.. kúpila som ju asi pred tromi rokmi.. v knihkupectve pri  škole ( vtedy to ešte nebola moja škola ) . Stála ma 1 euro a myslela som si, že aký to bude strašný prepadák. Nie že by to bola skvelá kniha ale vtom čase sa mi nehorázne páčila. Najdrahšia je asi trilógia Hry o život. Sama o sebe nie je nejako drahá ale pre mňa je nadrahšia akú som kedy kúpila. Kžadopádne je to dokonalá kniha a neľutujem to.







Kniha s hlavnou hrdinkou ženou a kniha s mužom

Tris je myslím veľmi inšpiratívna osoba ( a to aj keď mi šla občas riadne na nervy ) . Obdivujem jej statočnosť v každodennom živote , ktorá mne dosť chýba. V bludisku strachu by som mala asi stovku prekážok . Hlavný hrdina.. asi Ethan z knihy Nádherné bytosti. Práve túto knihu čítam a páči sa mi aj napriek obrovským pochybnostiam a kritikám z každej strany. Ethan je skvelý, ma skvelý zmysel pre humor a nezvdzáva sa Leny ani napriek tomu koľko za to stratí.



Pomaly a rýchlo čítaná kniha


 Voda pre slony. Dostala som ju ako daček a strašne som sa na ňu tešila. V to obdobie , ani neviem, ale veľmi som nestíhala a čítala ju strašne pomaly. Kniha bola naozaj zaujímavá ale aj tak sa to vtedy natiahlo a čítala som ju asi dva mesiace. Naopak prednedávnom som čítala Da Vinciho kód a kniha ma úplne pohltila, nevedela som sa od nej odtrhnúť aj keď to nie je uĺne môj žáner kníh. Prečítala som ju asi za dva dni a potom som nevedela čo so sebou.





Kniha so škaredou a krásnou obálkou

Charlieho malé tajomstvá je kniha so snáď najhoršou obálkou akú som kedy videla. Nechápem či grafický dizajnér nemal žiaden nápad alebo to robil na poslednú chvíĺu lebo originálna obálka je úžasná, čo bol další z dôvodov prečo mám práve originálnu knihu v angličtine. Kniha , ktorá ma ale očarila obálkou bola v poslednom čase kniha Mesto padlých anjelov, čo je síce dosť obyčajná obálka no neviem sa vynadívať na tie zlaté runy na preobale. A dalšia kniha , ktorej obálka je úplne super je asi Zber kostí. ( som zaťažená na jednoduchosť a neám rada veľa vecí na obálke :D )




Medzinárodná a národná kniha

Myslím že tu nesmie chýbať Harry Potter . Je to kniha s ktorou sa mi spája detsvo a niečo nové. Je to kniha ktorá ma priviedla k čítaniu a vážim si ju v mojej knižnici najviac zo všetkých . Je to príbeh , ktorý pozná snáď každý a to aj taký čo knihu nečítali a film nevideli . ... Od slovesnkých spisovateľov čítam veľmi málo, väčšina kníh sú asi rozprávky ešte z detstva. Minule mi ale spolužiačka požičiala knihu Most kolibríkov o ktorej som už čo tom počula a mala som dve voľné hodiny tak som sa zčítala a bola skvelá .




Tenká a hrubá kniha


Z tenkým knihám zaradím Rozprávky Barda Beedla ( ktoré skvele pasujú k hrubej knihe ) . Vždy som po tej knihe strašne túžila, veď mal by ju mať každý Potterhead a tak som raz šla len nakuknúť do kníhkupetva a práve ju tam mali vo výpredaji za nejaké dva eurá myslím. Teraz som už jej hrdá majiteľka a som veľmi rada že ju mám .  No a hrubá kniha je určite Harry Potter a fénixov rád, čo je aj najdlhšia kniha zo série Harryho Pottera. Je tam síce neskutočne veľa opisov a dalo mi zabrať keď som ju prvý krát pred niekoľkými rokmi čítala.


Príliš akčná a príliš romantická kniha

 
Hmm.. i keď som už hry o život spomínala , tak teraz spomeniem tiež ale už len jednu knihu z trilógíe a to Drozdajku , lebo osobne si myslím , že bola asi najakčnejšia čo som čítala  ( alebo len preto že už neviem čo tu mám napísať ) . Píliš romantická kniha ( neviem či mám kritizovať že bola príliš romantická alebo chváliť ) je u mňa asi Zápisník jednej lásky ,čo je dokonalá romantická kniha a ja romantické knihy nemusím no táto je skvelá. Ani neviem ako ju opísať lebo ak by som začala tak neskončím .



Literatúra faktu a fikcie


Nič ma nenapadá och . Nečítam veľa enciklopédií, pravdupovediac žiadne . Naposledy som jednu čítala asi pred tromi týždňami keď som sa učila na obsolventské skúšky z výtvarnej a bola to kniha o Impresionizme. Mne sa naozaj páčila :D !..Aa fikcie je strašne veľa ani si neviem vybrať .. zaradím sem asi hostiteľa lebo je toho veľa a toto je jediná kniha čo ma práve napadá. Mala som ju požičanú z knižnice niekedy pred vianocami a strašne ma očarila, nevedela som sa od nej odtrhnúť. Twilight už nemám rada no Hostiteľ ma očaril .



Kniha čo zosmutnie a rozveselí


Spomínam to už asi dosť často ale Na vine sú hviezdy je kniha , ktorá mi dala strašne veľa, Pozeráte sa po nej na svet úplne novým pohľadom . Páči sa mi že je vtipná aj smutná a hodí sa na obe strany tohto príspevku tak ju tu nechávam samú , lebo je dokonale dokonalá a nič viac už nepotrebuje. Je to nový druh niečo, je to nový Rómeo a Júlia a je to kniha , ktorú by mal prečítať každý . .

sobota 7. júna 2014

Moje obľúbené fiktívne páry ( favorite OTP )

Už sa pomaličky alebo aj rýchlo kráti čas a zachvíľu tu bude koniec roka. Ja odpočítavam dni, no zároveň sa bojím a chcem mať ešte viac času na opravu známok. Každopádne, včera som mala absolventský večierok v ZUŠ-ke ktorý sme si nesmierne užili, až mi bolo ľúto ze to všetko končí ( i keď budem pokračovať ešte dalšie štyri roky, ale jedna etapa aj tak skončila )
No a teraz tu mám článok o 10tich mojich najobľúbenejších fiction pároch z kníh, filmov či seriálov. Snáď sa nebudete veľmi nudiť .

Finnick a Annie ( the Hunger Games )
Dvojica, ktorá patrí k mojim najobľúbenejším z najobľúbenejších.. ( i keď nie sú number one ) . Prirástli mi k srdcu hlavne kvôli nezlomnej láske a smutnému príbehu. Preskákali si veľa, ba čo veľa, preskočili celú hromadu a aj to pre nich nebolo dosť a ich príbeh neskončil dobre. Annie a Finnick sú dvojica , ktorá sa páči snáď každému a podľa nich je natočených niekoľko videí, či napísaných kopa fanfiction. Páčia sa mi hlavne preto, že Finnicka nikdy neodradila šialenosť do , ktorej Annie upadla a j cez to všetko ju ľúbil.










Jace a Clary ( the mortal instruments )
Pár , ktorému som verila a nič ma neodradilo aby som ich pokladala za dokonalú dvojicu. Milý vtipný ľudia, občas súrodenci občas zas nie. Prirástli mi k srdcu už pri prvej knihe a potom sa to len zosilňovalo. Ešte som nemala možnosť prečítať štvrtú knihu no aj tak prehlasujem že patria k mojim obľúbeným.