pondelok 28. decembra 2015

E. Lockhartová - Klamári //RECENZIA

Autor: E. Lockhartová
Originálny názov: We were liars
Počet strán: 240
Vydavateľstvo: YOLi /ikar 
O čom to je?: Významná rodina Sinclairovcov prichádza každé leto na svoj súkromný ostrov pri Massachusetts, aby tam trávila prázdniny. Rok čo rok sa tak stretávajú aj štyri spriaznené duše, sesternice Cadence a Mirren, bratranec Johnny a Gat.  Rodina ich nazýva Klamári. 
Počas pätnásteho leta sa na ostrove stane nehoda. Cadence nájdu na pláži takmer bez života. Keď sa po čase preberie v nemocnici, na nič si nepamätá. Nikto z rodiny jej nechce prezradiť, čo sa vlastne stalo, a nasledujúci rok jej zakážu vrátiť sa na ostrov. Cadence trpí príšernými migrénami, jej najvernejšími priateľmi sú lieky proti bolesti. Píše Klamárom e-maily, posiela pohľadnice, no ani od jedného nedostáva odpoveď. 
Na sedemnáste leto sa dostáva na ostrov opäť a Klamári ju privítajú s úsmevom, akoby sa nič nestalo. No ani zďaleka to nie je pravda...

Už dlho som nebola tak oklamaná, ako touto knihou. Oklamala ma anotácia, i recenzie, i ja sama. Verila som, že bude dokonalá, perfektná, že bude majstrovským dielom, ktoré nepopísateľe odvážne zakončí tento rok plný úžasných kníh. Istou časťou, istým pohľadom, tá kniha taká bola, lenže ja som bohužiaľ čakala viac.
Čakala som niečo iné.
Niečo lepšie.

streda 23. decembra 2015

Sarah J.Maas - Koruna z temnoty //RECENZIA

Koruna z temnotyAutor: Sarah J.Maas
Originálny názov: Crown of Midnight
Séria: Throne Of Glass
Počet strán: 392
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. 


Dlho som nechápala ako ma mohla kniha o nájomnej vrahyni, čo žije na zámku a vraždí pre kráľa tak nadchnúť. Potom som prišla na tom, že kniha je vlastne o niečom úplne inom, a že hlavná hrdinka je pre mňa niečo ako kamoška. Totálne si ma podmanila každým slovom, skutkom, činom a obrala ma o voľný čas, spánok i učenie. Celeana totiž je kick-ass hrdinka, a to poriadna, no premenila vraždiaci príbeh na niečo oveľa hlbšie.

nedeľa 6. decembra 2015

Najobľúbenejšie citáty z kníh/o knihách/o čítaní

Často keď čítam knihy padnú mi do okna vety, ktoré mi prehovoria priamo do srdca. Hneď si ich podčiarknem, vyznačím, nalepím k ním zvýrazňovačky aby som si nikdy nestratila. Niekedy, keď počúvam pesničky, prehľadávam internetové stránky a vyťahujem z nich rôzne myšlienky. Milujem citáty. Slová, ktoré mi dávajú zvláštny osobitý význam. Každý čitateľ miluje citáty. A tak... ako som upratovala v priečinkoch s kadejakými hlúposťami v mojom počítači, vylovila som z neho citáty, ktoré stáli za to, aby som ich zdieľala s vami. Tak sem s nimi!