štvrtok 11. augusta 2016

Knižné počasie // knihomoli a ročné obdobie

Kniha má v sebe to najkúzelnejšie čaro vôbec. Je rovná čarodejníckemu prútiku i magickému portáli. Dokáže nás preniesť v čase i priestore, z jedného počasia do druhého, z lesa k moru, z mora do púšte. Môžeme s ňou zažiť siahodlhé dobrodružstvo naprieč celou krajinou za jeden jediný deň a to ešte sediac v posteli. Netreba ju nabíjať ani opravovať, presviedčať aby s nami niekam šla, či chlácholiť milými slovkami. Kniha je takmer dokonalým spoločníkom a možno s ňou prejsť celý svet v akomkoľvek počasí.


Je všeobecne známe, že knihomoli milujú dážď, že knihomoľ+kniha+čaj+dážď(bubnujúci na okno)=najlepšídeňnasvete. Ale predsa, povedzme si pravdu. Kto by nemiloval čítanie knihy ráno na záhrade, pričom vám na nohy jemne hreje teplé letné slnko, či opaľovanie sa na pláži, počúvanie šplechotu vĺn a čítanie najnovšej knihy zo zbierky. Áno, hovorí sa, že sú omnoho lepšie obdobia na čítacie vylihovanie, že v lete je vláčenie kníh peklom, že sa od bielych strán zbytočne odráža slnko, ktoré vám nemilosrdne oslepuje, že sem-tam vám spadne na knihu zmrzlina, že ju oblejete kofolou, že bude celá od piesku a možno ju i zhltne vlna. Ale leto a čítanie ide nepochybne k sebe. Horúci letný vánok, deka, kniha, limonáda a slnko nad hlavou. Knihomoľ si nemôže priať nič viacm pretože tomuto sa hovorí dokonalá knižná pohoda a tú vylepší už len a)piknik, b)maková zmrzka alebo c)dobre vychladená vinea(citronáda, limonáda, ľadová káva i ľadový čaj).
***


utorok 9. augusta 2016

(Anti)stresové omaľovánky / alebo ako zabiť pol dňa

V dnešnej dobe je úplne neuveriteľné cool a štýlové vracanie sa do detských čias a tak so všetkou vážnosťou a sebavedomím nosíme rifle na traky, opäť fičíme na Harrym Potterovi, chytáme Pokémonov, pozeráme Disneyovky a spolu i s dospelákmi vyfarbujeme pri čaji omaľovánky. Práve tie sa pred nedávnom, niekedy v predvianočnom období, rozšírili po celom svete a usídlili sa v takmer každom dobrom kníhkupectve. Rodičia ich s nadšením kupovali ratolestiam pod stromček, priatelia si ich dávali navzájom  a tak sa dostali do ruky snáď každému druhému susedovi ba či babke. 

---

Ako oduševnenému výtvarníkovi, milovníkovi každej milej hlúposti a zabíjania času maľovaním, sa mi antistresové omaľovánky pre dospelých dostali pod kožu okamžite. Počas vianočných nákupov sme ich zopár kúpili pre iných členov rodiny a aj a som na ne lakomo hľadela jedným očkom už po prvýkrát. Najprv to boli antistresové omaľovánky, potom tie pre dospelých a neskôr sa na trh dostali i vymakanejšie. Prišli rôzne filmovo/knižné edícii ako Harry Potterovské, Game of Thrones, či značne umelecké ako omaľovánky pozostávajúce z Van Goghových či Monetových diel. 
---

streda 3. augusta 2016

Kiera Cass - Selekcia

Autor: Kiera Cass
Originálny názov: The Selection
Séria: Selection ( diel 1/5 vydaných )
Počet strán: 312
Vydavateľstvo: CooBoo

O čom to je?: Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.



***

Trblietavé šaty na obálke, vraj kniha o princovi a jeho princeznách. Čím ďalej tým viac si začínam myslieť, že to bude príbeh ako z trápnej televíznej relácie "Nevesta pre milionára". Lenže prázdniny, teplo a stovky voľných chvíľ ma nútia čítať jednu knihu za druhou a tak sa dostávam i k tejto. Ani neviem ako a o dva dni neskôr otáčam poslednú stranu

utorok 2. augusta 2016

John Boyne - Chlapec v pásikavom pyžame

Autor: John Boyne
Originálny názov: Boy in the Striped Pyjamas
Počet strán: 176
Vydavateľstvo: Slovart

O čom to je?: Príbehy nevinnosti existujú aj v tej najdesivejšej realite. Toto je príbeh dvoch chlapcov v časoch, ktoré nemôžu nijako ovplyvniť. Začína sa v Berlíne roku 1942. Jedného dňa sa Bruno vráti zo školy a nájde pobalené všetky veci. Jeho otec dostal nové miesto a rodina sa s ním musí odsťahovať ďaleko na zvláštne miesto, kde nemá čo robiť, kde sa nemá s kým hrať. Kam len oko dovidí sa tiahne plot, ktorý ho oddeľuje od čudných ľudí. Bruno je však prieskumník a nezmieri sa s tým, čo vidí. Pri prieskumných cestách pozdĺž plota stretne chlapca, ktorého život a podmienky sú úplne odlišné od jeho.


***


Toto je príbeh, čo by mal prejsť cez myseľ každého človeka. Kniha, ktorá si zaslúži viac pozornosti, slová, na ktoré nesmieme zabudnúť. Chlapca v pásikavom pyžame by mal spoznať každý človek nehľadiac na vek, hoci je kniha určená pre deti. Prežijete si neuveriteľne silný zážitok a spoznáte jedno z najhorších období minulého storočia z iného svetla.